20 Eylül 2009

adidas ve puma bir gün için barışacak





60 yıldır birbirine düşman olan iki ‘kardeş’ firma Adidas ve Puma 60 yıl sonra dünya barışına katkıda bulunmak için bir araya gelmeye hazırlanıyor.

60 yıl önce iki kardeş ayakkabıcı, Adi (Adolph) ve Rudolph Dassler tarafından ayrı ayrı kurulan Almanların ünlü spor markaları adidas ve Puma arasındaki husumet 60 yıl aradan sonra film yapımcısı Jeremy Gilley’nin ‘Peace One Day’ (Bir gün barış) projesine destek vermek adına bir günlüğüne de olsa sona erecek.

NEDENİ SIR BİR AYRILIK

İkinci Dünya Savaşı öncesinde Almanya'da bir kasaba olan Herzogenerauch'ta birlikte ayakkabı üretimine başlayan ancak savaş sonrasında hiçbir zaman tam olarak anlaşılamayan bir nedenden ötürü bir anda ortaklıkları bozulan Dassler kardeşlerden Rudolph 1948 yılında Puma firmasını kurarken, bir yıl sonra 1949’da ise Adolph Dassler ‘adidas’ı kurmuştu.

Husumetten doğan iki marka zaman içinde dünyanın en popüler spor markaları haline gelirken Adi ve Rudolph’un küslükleri ise ömürlerinin sonuna kadar devam etmişti.

İkili arasındaki dargınlık firmalarına da yansımış ve merkezleri aynı şehrin iki ayrı ucunda olan adidas ve Puma’nın en üst düzey yöneticilerinden en alt kademedeki çalışanlarına kadar her zaman birbirlerinden uzakta kalmayı seçmişti.

HUSUMETE MOLA

Ancak yarım asrı aşan bu gerginliğe ‘Peace One Day’ projesi sayesinde 21 Eylül günü 24 saatliğine ‘ufak bir ara’ verilecek.

1999 yılında dünyada yaşanan tüm savaşlara, anlaşmazlıklara, gerginliklere bir gün için ara verilmesi amacı ve “Bir gün barış” parolasıyla yola çıkan film yapımcısı Jeremy Gilley’nin 21 Eylül 2001’de Birleşmiş Milletler tarafından kabul gören girişimi sayesinde artık dünyada her 21 Eylül “Barış Günü” günü olarak kutlanıyor.

FUTBOL OYNAYACAKLAR

İşte adidas’ın CEO’su Herbert Hainer ve Puma’nın CEO’su Jochen Zeitz, 21 Eylül günü bu anlamlı projeye destek vermek için bir araya gelecek ve sporun dünya barışına katkı sağlayabileceğini göstermek adına el sıkışacaklar. Ayrıca iki dev firmanın çalışanları Barış Günü’nde bir araya gelerek futbol maçı yapacaklar.

Kim bilir belki, yukarılarda bir yerlerde Adi ve Rudolph Dassler de o gün kavgayı bırakıp miras bıraktıkları firmalar gibi kucaklaşacaktır.