9 Haziran 2009

pivot santrafor

Nikola Prkačin, bu ülke topraklarında gördüğümüz en iyi pivotlardan birisiydi şüphesiz. Yıllarca Nedim Dal, Fatih Solak ve Asım Pars'ı basketbolcu; Zaza "Tatu" Enden, Zeki Gülay'ı adam etmeye çalışan basketbolumuzun ne kadar içler acısı halde olduğunu, O'nu her izlediğimde tekrar tekrar görme fırsatı yakaladım. 15 Kasım 1975 Dubrovnik-Hırvatistan'da doğan Prka, Balkanlar'da ki diğer bir çok genç gibi şehrinin takımında 14-15 yaşlarında basketbola başladıktan sonra 9 sezon süren Split ve Cibona kariyerlerinin arasında İstanbul'a kadar gelip 2 hafta kaldıktan sonra klasik aile bahanesiyle geri döndüğü Beşiktaş macerasıda hep aklıma gelmiştir.

Kaspars Kambala sonrası dönemde pota altına sert, bitirici ve çok yönlü bir oyuncu arayan Efes Pilsen için eldeki alternatifler arasında en uygun isimlerden biri Nikola Prkačin'di. Kariyerinin ilk yıllarında orta mesafe şutu ve o zamanlar her aldığı topu smaç yapabilecek ama uzun süredir pek görmediğimiz atletizminin de sebebiyle 4 numara oynadıktan sonra özellikle Cibona'daki son 2 sezonundan itibaren iyice güçlenen fiziği ve her geçen gün daha etkili olmaya başlayan post-up oyunu sayesinde Euroleague seviyesinde adından söz ettiren pivotlardan biri olmayı başarmıştı. Ama bana göre kariyerindeki asıl kırılma noktalarından biri, Prka'dan beklenilenin sertlik ve bitiricilik olduğu dönemde takımı pota altından yöneten pivot santrafor! kıvamındaki oyunu ile Avrupa'da birebirde durdurulması en zor oyunculardan biri haline gelişiydi. Özellikle sağ base-line civarında rakibiyle teketek kaldığı hemen her pozisyonda ya basit bir sol sky-hook hareketiyle basit bir sayıyı atmadan ya da kendisine gelen double-team'e cevap olarak köşedeki şutöre alda at dercesine verdiği pastan hemen önce "rakip için artık çok geç" yorumlarını sıklıkla yapmamızı sağlardı.
Kariyerinin son döneminde Moskova ve Atina semalarında da kısa yürüyüşler yaptıktan sonra özlediği memleket havasını solumak için kapağı ilk göz ağrılarından biri olan Cibona'ya attı. Söylentilere göre de bu yıl Polonya'da yapılacak Avrupa Basketbol Şampiyonası'ndan sonra kariyerini noktalayacakmış Prka. Hani İlkokul kitaplarında okutulması gereken konular derlerya, Prka'nın fundamentali de tüm market ve mağazalarda satılıp genç-yaşlı demeden herkese izlettirilmelidir.

0 yorum: