12 Haziran 2009

tyreke evans


Geçtiğimiz sezon Memphis Üniversitesi’nin birinci sınıf öğrencisi Derrick Rose draft’ın ilk sırasından seçilmişti. Efsane koç John Calipari’nin Memphis’ten ayrılıp Kentucky’ye transfer olması, sayesinde bu sene de Memphis etiketli bir oyuncunun ilk beş sıradan seçilmesi bekleniyor.

O oyuncunun adı Tyreke Evans. John Calipari’nin geniş rotasyonlu sisteminde bile kendine 29 dakika süre bulabilen Evans, doğuştan bir skorer. Günümüzün klasik iki numaralarında gördüğümüz üzere, çabuk bir ilk adımı var ve penetresi müthiş. Evans’ın top hakimiyeti de gerçekten dikkat çekici. Hücumda tek fikri sayı üretmek ve turnike esnasında rahatlıkla yer değiştirebilme özelliğiyle her pozisyonda bunu başarmanın bir yolunu bulabiliyor. Orta mesafe şutunun da tatmin edici olduğunu da ekleyelim.




Evans’ın fiziği de şimdiden NBA’e hazır olduğunun bir göstergesi. 1.96 boyundaki Tyreke’in kulaç uzunluğu 2.11. Arkadaşın dizlerini kaşımak için eğilmeye ihtiyacı olmuyor anlayacağınız. Uzun ve çabuk kolları sayesinde bol bol top çalıyor. Fiziğinin iyi olması onun ribaundlardaki etkinliğini arttırıyor. Zaten iki numara oynamasına rağmen 5.4 ribaund ortalaması var.

Eksiklerinden bahsetmek gerekirse, konuyu şutlardan açmak gerek. Evans’ın güvenilir bir dış şutu yok, üç sayı çizgisinin gerisinden istikrarlı isabet bulamıyor. Ayrıca pas yeteneği ne kadar iyi olursa olsun, kendine oynamayı fazla sevdiği için bazılarının söylediği gibi oyun kurucu pozisyonunda da oynayabileceğini düşünmüyorum.



Genel olarak bakılırsa, Evans’ın potansiyeli henüz 19 yaşındaki bir oyuncu için oldukça fazla. Kendisinin nasıl bir oyuncu olacağını tahmin etmek gerekirse, OJ Mayo ve Jamal Crawford’ın skorer kimliğine sahip olduğunu söylemek mümkün. Tabii ki Evans’ın şutunun onlarla aynı cümlede kullanılmasına imkân bile yok.

Fiziksel yönden hazır olduğu için seçildiği takıma hemen skor katkısı yapacaktır, fakat diğer Memphis’li Derrick Rose ya da OJ Mayo gibi takımını bir seviye yukarısına çıkarması beklenmiyor.

Tyreke Evans, ismi karizmatik olsa da, oyunu şahsen çok sevdiğim tarzda oynamayan bir basketbolcu. Yine de ilerleyen yıllarda özellikle şutunu geliştirirse ligin önemli skorerlerinden biri olacaktır.

0 yorum: