30 Haziran 2009

yao ming ve sonrası


2005-06: Sol ayak baş parmağı - 21 maç
2006 Nisan: Sol bacağında kırık
2006-07: Sağ ayağında kırık - 32 maç
2007-08: Sol ayağında stres kırığı - 27 maç + play-off
2008-09: Sol ayağında kırık.

“Houston Rockets'ın takım doktoru Tom Clanton, kontrollerin ardından, Yao'nun sakatlığının daha ciddi olduğunu ve 28 yaşındaki all-star'ın büyük bir ihtimalle 2009-10 sezonunda da forma giyemeyeceğini açıkladı. Tecrübeli doktor, yaptığı açıklamada Yao Ming'in kariyerinin de tehdit altında olduğunu belirtti.”

2.29 boyunda ve 140 kilo bir basketbolcuysanız sakatlıklar sizi normal insanlardan daha çok etkiler. Aslında Yao Ming, şu zamana kadar çok iyi dayandı bile.

Yao’nun son yaşadığı sakatlık, sol ayak tabanındaki boşlukla alakalı. Rockets’ın takım doktoru Tom Clanton çözümler arasında tabanı çivi ya da başka bir kemikle desteklemekten bahsetmiş. Ancak Yao’nun ayağında zaten geçen seneden kalma bir çivi var. Yani yeni bir zorlamada durum daha da kötüye gidecek. Clanton’a göre tedavi için bir diğer seçenek de Yao’nun ayağındaki o yüksekliğin düzleştirilip, ayağın farklı şekilde çalışmasını sağlamak. O da riskli bir ameliyat, ancak Zydrunas Ilgauskas’ın benzer bir operasyon sonrası dönüşüne bakılırsa işe yarayan bir seçenek.

Sonuç olarak her şey bitmiş değil. GM Daryl Morey farklı tedavi yollarına başvuracaklarını ve Yao’dan vazgeçmediklerini söyledi. Yine de bu önümüzdeki sezon boyalı alandaki kocaman boşluğu nasıl kapatacakları sorusunu cevaplamıyor.

Tracy McGrady’nin de bu sezon oynayıp oynamayacağı kesin değil. Önümüzdeki haftalarda topla idmanlara başlayacakmış ama söz konusu McGrady olunca kesin konuşamıyor insan. Bu yüzden Houston’ın yeni bir plana ihtiyacı var. Geçen seneki kadroya bakılırsa, Dikembe Mutombo basketbolu bıraktı, Ron Artest ve Von Wafer ise serbest.



Rockets’ın vermesi gereken ilk karar Artest ile ilgili tabii ki. Eğer onunla yeniden imzalama kararı alırlarsa lüks vergisi sınırının üzerine çıkacaklar. Bu yüzden takımın elinde transfer için sadece 5.6 milyon civarında olması beklenen “mid-level exception” kalıyor.

Bir numarayı Aaron Brooks ve Kyle Lowry ile geçtiklerini farz edelim. Özellikle Brooks “hand-check” kuralının yeni halinden en çok faydalanacak isimlerden biri olacağı için, performansı yükselecektir. Yani bir numara için yeterli denebilir.

Yönetimin Artest ile ilgili kararı şüphesiz ki en çok iki-üç numaralı pozisyonları etkileyecektir. Şu anda Shane Battier, Brent Barry ve James White’ın sözleşmeleri devam ediyor. Çaylaklardan Chase Budinger ilk seneden rotasyona girecektir. Bud oyun zekâsı yüksek, çok yönlü ve fiziksel olarak lige hazır bir oyuncu. Rockets’ta iyi bir görev adamı olabilir. Diğer isim Jermaine Taylor ise, her ne kadar kötü bir okulda oynasa da Von Wafer’a çok benzeyen bir oyun yapısına sahip. Eğer kadroya girmeyi başarırsa katkı yapması muhtemel. Ancak T-Mac ve Ron Artest ikilisinin aynı anda kadroda olmaması Rockets için bir felaket olur.



Yao’nun yokluğunda daha da boşalan pota altına gelinirse...

Luis Scola, Chuck Hayes, Carl Landry ve sözde pota altı oyuncusu Brian Cook eldeki isimler. Yao Ming olmadığına göre mid-level’dan bir-iki oyuncuyu oraya katmak zorundalar.

Hiç uğraşmayın, bu paraya alınabilecek uzunların kısa listesi hazır: Drew Gooden, Channing Frye, Chris Andersen, Brandon Bass, Antonio McDyess, Rasho Nesterovic, Chris Mihm ve Chris Wilcox...

Yao eğer gerçekten sezonu kapattıysa, Houston Rockets lig yönetiminden “disabled player exception” kazanma hakkına sahip olur. (Bir oyuncusu sezonu kapatan takım “disabled player exception” kazandığında “ortalama NBA oyuncu maaşı” veya “sakatlanan oyuncunun maaşının %50’si” arasında daha az olanını salary cap’te istisna olarak kullanabilir. Yani Yao’nun “disabled player exception” kazanması durumunda bu 5.6 milyon dolara tekabül ediliyor.) Ortalama oyuncu maaşı zaten "mid-level exception" demek. Mid-level ile tek farkı “disabled player exception”ın yalnızca bir oyuncu için kullanılabilmesi.

Houston’daki Yao problemi bu şekilde çözülmüyor ne yazık ki. Gelecek yaz oyuncu opsiyonu olan Yao, en kötü ihtimalle 2011’de serbest kalacak. Müzmin sakat Yao’ya istediği paraları bağlamak önemli bir risk, onu hiçbir şey almadan göndermek de öyle...

0 yorum: