15 Haziran 2009

turka hidayet derken?



Hidayet Türkoğlu'nun başarılı olması tüm Türkiye'nin NBA'e olan ilgisini arttırdı. Şimdi Hido'yla ilgili haberler basında daha çok yer alıyor, insanlar maçları takip edip gelişmeleri ilgiyle izliyorlar.

Dün Anadolu Ajansı, AOL Fan House'ın NBA bölümünde yer alan blogu kaynak göstererek bir haber yapmış. Haberin orijinalini bu linkten bulabilirsiniz. Orada Magic CEO'su Bob Vander Weide'nin ağzından "Hido'yu tutmak için gerekirse lüks vergisi öderiz" sözünü vermişler. Fan House haberin orijinalinde, altında bilgi olarak "Orlando bu sene 71.1 milyon dolarlık lüks vergisi sınırının altında kalarak 68.7 milyon dolar ödüyor" yazmış.

Efendim, gelelim bu olayın canım basınımıza yansımasına. Hürriyet'in internet sitesi hurriyet.com.tr, haberi ’Turka Hidayet’ NBA’de 71 milyon dolara çıktı, ’en pahalı Türk sporcu’ oldu başlığıyla vermiş. Hürriyet'in internet sitesinin haberinde "Bu sezonki performansıyla NBA’e damgasını vuran, bir çok takımın transfer listesinin en tepesinde yer alan Türkoğlu için kulübü Orlando Magic, 5 yıllığına 71.15 milyon doları gözden çıkardı." yazıyor.

Haberin devamında şöyle bir bölüm var:

"Orlando Magic’in önereceği yeni sözleşmeyle Türkoğlu’nun eline yılda 13.5 milyon dolar geçecek. Bu ücret Türkoğlu’nun dünyada en fazla kazanan Türk sporcu yaparken, NBA’de de en fazla kazananlar arasına girecek."

Anladığınız üzere NBA'in en çok kazananlar listesine de bakmamış arkadaşlar. Neyse, haberin devamında şöyle de bir şey var:

"Orlanda Magic’in finallerdeki rakibi Los Angeles Lakers’ın yıldızı Kobe Bryant ise Hidayet Türkoğlu hakkında yaptığı açıklamada," Hido’nun performansı her geçen maçta daha da artıyor. Çok değerli bir oyuncu. Büyük bir yıldız. NBA’de layık olduğu zirveye geldi. Ben Lakers için neysem Hido’da Orlando için odur" yorumunda bulundu.
"

Şaka değil, bunu gerçekten yazmışlar. Ne araştırma, ne kaynak gösterme var. Nasılsa Hido da iyi oynuyor ya, yaz 71 milyon doları. Altına da Kobe'den açıklamalar döşe... Oooh! Kimse fark etmez, böyle de geçer ne de olsa.

Açıklamayı yapalım biz yine de.
1-) Turka diye bir lakabı yok Hido'nun, Orlando'ya geldiğinden bu yana "The Turk" diyorlar. "Sleepy face", "Mr. Fourth Quarter", "Michael Jordan of Turkey", "Turkey Glue" diğer lakapları. Ama kimse Turka demiyor. Turka ne zaten, İngilizce'de nasıl Turka dersin?

2-) 71 milyon dolar lüks vergisi sınırı. Yani bu sezon herhangi bir NBA takımının toplam oyuncu maaşı o sınırı geçerse, o sınırın üzerindeki meblağ için %100 vergi ödemek zorunda kalacak. Hido'nun beş yıllık anlaşmasıyla bir alakası yok anlayacağınız.

3-) Kobe'nin seri boyunca tüm basın toplantılarını takip ettim, Hidayet hakkında birkaç söz söylüyor ama, hiçbirinde "ben Lakers için neysem Hido da takımı için o" diye bir şey söylemedi.

Arkadaşlara hayatlarında başarılar diliyorum. Ancak böyle bir gazetecilik anlayışı kalmadı ülkede. Daha fazla okuyan, araştıran ve takip eden okuyucular var karşınızda. Zaman değişti.

4 yorum:

Sheed dedi ki...

mirsad türkcan'ın efsanevi "barkley yedeğim olur" röportajı geliyor akla.. aynı hürriyet, aynı zihniyet.. 10 yıl geçti ve ülkede ve dünyada yepyeni bi bakış gelişti, bunu göremeyen ve kendini değiştiremeyen spor basınına selam olsun.. hatta senin de dediğin gibi hayatlarında başarılar..

Mete Aktaş dedi ki...

Sanırım boşuna bi tarafımızı yırtıyoruz...

Gilberto dedi ki...

türk spor tarihinin mihenk taşlarından chicago bulls röportajı da hürriyet gazetesi sayfalarından bizlere ulaşmıştı...

CaRtMaNtR dedi ki...

tüm gazetelerin spor sayfası fotomaçı andırmaya başladı artık :D