10 Haziran 2009

james harden


NBA Draft'ı yaklaşana kadar sepettopu'nda önemli yıldız adaylarını tanıtmaya çalışacağız. Bugünün ilk konuğu Arizona State Üniversitesi'nin ikinci sınıf öğrencisi James Harden.

James Harden denince aklınıza eski toprak kanat oyuncuları gelebilir. Oyun tarzı Brandon Roy, Paul Pierce, Hidayet Türkoğlu ve Joe Johnson’u anımsatıyor. Harden’ı da -tıpkı saydığımız diğer oyuncular gibi- sıradan basketbolculardan ayıran bir özellik var, yüksek bir basketbol zekâsına sahip olması. Harden oyun içinde hep sükunetini koruyor, hiçbir zaman acele etmiyor ve her hücumda doğru kararı veriyor.

James Harden topu domine etmeden skorer olabilme konusunda bir kitap bile yazabilir. %49 saha içi isabetiyle oynuyor ve sayı ortalaması da 20’nin biraz üzerinde. Her şekilde sayı üretebiliyor. Bire birde adam geçme yeteneği olan, isolation sonucu rahatlıkla sayı bulabilen, ikili oyunlarda ne yapacağını iyi bilen ve hücumda genellikle doğru kararı veren zeki bir oyuncu. Belki NBA seviyesinde patlayıcılığı yok ve ligde onun pozisyonunda oynayan birçok oyuncuya göre daha ağır, ancak bu çocuk top oynamasını biliyor.

1.96 boyu ve iri fiziğinin yanında 2.10’luk kulaç uzunluğu onu fiziksel olarak değerli bir parça yapıyor. James Harden, fiziği sayesinde savunmadaki atletizm eksikliğini kapatabiliyor. Fiziğinden bu kadar bahsetmişken, Harden’ın solak olduğunu söyleyelim. Bazıları bu yüzden Harden’ı savunmanun daha kolay olacağını sansa da, o maç başlar başlamaz rakip savunmanın neyi bilip neyi bilmediğinin farkında oluyor.

Her ne kadar benzetilse de, Harden’ın Brandon Roy gibi anında katkı vermesi pek kolay değil. Unutulmamalı ki Roy, dört yıllık saygın bir kolej kariyerinin ardından lige adım atmıştı. Harden ise 26 Ağustos 1989 doğumlu, yani 19 yaşında. İki-üç yıl içinde ligin en değerli oyuncularından biri olacağı aşikâr.

1 yorum:

geloraptor dedi ki...

Öyle övgüyle bahsetmişsin ki acaba 9. sıraya kadar düşer mi diye düşünüp durmaya başladım. Ama gerçekten övdüğün kadar varsa ilk 5'in altına düşmesine imkan yok. Bize de DeRozan kalsa bari. Hazır DeRozan demişken bir de onun hakkında kısa da olsa bir değerlendirme alırsak hiç fena olmaz. =))